Kuća Zdravlja OLEA u vrtiću Petar Pan

16.oktobar, svetski dan hrane

Kuća Zdravlja OLEA u vrtiću Petar Pan

Kuća Zdravlja OLEA u vrtiću Petar Pan

Obeležavanje Svetskog dana hrane, 16. oktobar, ustanovila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO). Slogan ovogodišnjeg Svetskog dana hrane: „Bezbednost hrane u svetu – klimatske promene i energija biljnog sveta“, skreće pažnju da u uslovima globalnog zagrevanja i zagađivanja planete, zaštita izvora i bezbednosti hrane ima izuzetnu važnost u zaštiti i očuvanju zdravlja ljudi.

Kampanju: ‘’Oktobar-mesec pravilne ishrane’’ realizuju Zavodi za javno zdravlje od 2001.godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, a podršku pružaju zdravstvene i obrazovno-vaspitne ustanove, predstavnici sredstava informisanja (štampe, televizije, radija), društveno-humanitarne, sportsko-rekreativne, kulturne i druge organizacije i udruženja.

Cilj kampanje je informisanje najšire populacije za sticanje znanja u vezi sa zdravljem i pravilnim navikama u ishrani; formiranje ispravnih stavova i ponašanja pojedinaca, a posebno dece i omladine.

Istraživanja u Srbiji pokazuju da su zastupljene pogrešne navike u ishrani u svim kategorijama stanovništva, od dece do starijih osoba, što predstavlja značajan faktor rizika od oboljevanja i umiranja od masovnih nezaraznih bolesti, od kojih u našoj sredini prednjače bolesti srca i krvnih sudova i maligne bolesti. Prema podacima Ministarstva zdravlja iz 2006.godine, (Istraživanje zdravlja stanovnika Republike Srbije), u Srbiji je prosečna vrednost indeksa telesne mase odraslih stanovnika preko 20 godina iznosila 26,7kg/m2. Sa prekomernom telesnom masom je registrovano 54,5%, od toga 18,3% gojaznih i 36,2% predgojaznih. Pothranjenih je bilo 2,3%. Kod dece i omladine od 7-19 godina zabeleženo je 11,6% umereno gojaznih i 6,4% gojaznih, što predstavlja porast u odnosu na 2000.godinu, kada je umereno gojaznih bilo 8,2%, a gojaznih 4,4%.

Dve trećine odraslih stanovnika je slobodno vreme provodilo neaktivno, a skoro trećina zaposlenih se bavi sedenternim tipom posla. U odnosu na 2000.godinu porastao je procenat dece i omladine koji su slobodno vreme koristili bez fizičke aktivnosti.

Korišćenje životinjskih masti za pripremanje obroka je zastupljeno kod 33,8% stanovnika, a najviše u Vojvodini 43,8% i zapadnoj Srbiji 44,5%.

U 2006. godini više od polovine stanovnika (57,2%)je koristilo u ishrani beli hleb, a svega 14,8% stanovnika crni, ražani i slične vrste hleba. Manje od jednom nedeljno ribu je jelo 48,7% odraslih stanovnika. Sveže povrće svakodnevno konzumiralo je oko 55%, a voće 44% stanovnika. Svaki peti odrasli stanovnik Srbije pri izboru načina ishrane nikad nije razmišljao o zdravlju.

Često pominjana «Šifra zdravlja» sadrži nekoliko elemenata koji spadaju u domen pravilne ishrane: 0-podrazumeva da se ukine pušenje; 3-svakodnevna šetnja od 3 km; 5- pet dnevnih obroka voća i povrća; 140- sistolni krvni pritisak ispod 140; 5-ukupan holesterol niži od 5 mmol/l; 3- «loš» holesterol niži od 3 mmol/l; 0- održavati idealnu telesnu masu, bez promena.

Drugi, veoma važan aspekt pravilne ishrane je zdravstvena bezbednost namirnica, jer zdravstveno ispravna hrana smanjuje rizik od raznih bolesti koje nastaju unošenjem kontaminirane (zagađene) hrane biljnog ili životinjskog porekla.

Najvažnije preporuke za bezbednost hrane su:

  1. Održavanje lične i opšte higijene (uključujući i radne površine, pribor za jelo i pripremu hrane, kao i zaštita namirnica od insekata i glodara)
  2. Odvajanje svežih namirnica od kuvanih jela
  3. Dovoljno duga priprema hrane na visokim temperaturama (posebno mesa, živine, jaja i morskih plodova)
  4. Čuvanje hrane na propisanoj temperaturi
  5. Upotreba higijenski ispravne vode i svežih namirnica kontrolisanog porekla.

Kako je cilj ‘’Kuće Zdravlja-OLEA’’ da utiče na svest naših potrošača, a posebno najmlađe populacije, koja bi trebalo da stvara naredne zdrave generacije, 18.oktobra smo posetili Vrtić ‘’Petar Pan’’, i proveli predivno prepodne sa decom uzrasta od 3-6 godina.

Kuća Zdravlja OLEA u vrtiću Petar Pan

Kuća Zdravlja OLEA u vrtiću Petar Pan

Kuća Zdravlja OLEA u vrtiću Petar Pan

Kuća Zdravlja OLEA u vrtiću Petar Pan

Kuća Zdravlja OLEA u vrtiću Petar Pan

Kuća Zdravlja OLEA u vrtiću Petar Pan

Zahvaljujući ažurnim, vrednim, i požrtvovanim vaspitačima, koji su nam puno pomogli, podarili smo deci jedan nezaboravan dan, u kome su, uživajući, i kroz igru, mnogo i naučili.

Kuća Zdravlja OLEA u vrtiću Petar Pan

Kuća Zdravlja OLEA u vrtiću Petar Pan

Kuća Zdravlja OLEA u vrtiću Petar Pan

Kuća Zdravlja OLEA u vrtiću Petar Pan

Kuća Zdravlja OLEA u vrtiću Petar Pan

Kuća Zdravlja OLEA u vrtiću Petar Pan

U raninjim prepodnevnim satima smo bili sa najmlađom grupom, uzrasta od 3 godine, sa kojima smo razgovarali o zdravoj hrani, i pevali pesmice koje uče higijeni, i zdravom načinu života. Pokazali smo im kako miriše organsko, neprskano povrće, zatim smo im napravili ‘’zdravu čokoladu’’, i svi su se složili da je veoma ukusna, i da će im to biti zamena za čokolade i bombone koje su do sada jeli.

Kasnije, sa predškolskom decom smo organizovali zanimljiv kviz, u kojem su deca iz velike košarice izvlačila kartice sa crtežima zdrave i nezdrave hrane, i klasirali ih u posebne korpe. Bili smo prijatno iznenađeni koliko deca znaju i način na koji razmišljaju. Zato se zahvaljujemo svim roditeljima koji svoje mališane uče zdravom načinu života, i koji nam pomažu da ostvarimo misiju koju smo započeli.

Otvoreni smo za svaki vid sradnje, pa ovim putem pozivamo sve roditelje koji žele nešto više da nauče, kako bi svoje znanje preneli na svoju decu, da nam se jave, i naš tim stručnjaka će im rado pomoći.

Zahvaljujemo se celom kolektivu vrtića ‘’Petar pan’’, a posebno vaspitačima: Mirku Škaljku, Miri Karafilović i glavnom vaspitaču Marici Majkić, što su nas pozvali i svojom posvećenošću i kreativnošću pomogli da kvalitetno sprovedemo ovu našu akciju.

Recept za zdravu čokoladu:

Banane, kakao i lešnici

Banane, kakao i lešnici

Izgnječiti bananu, dodati malteks, kakao, sve dobro promešati dok se ne dobije gusta, homogena masa, pa po želji dodati mlevene lešnike ili bademe, i seckano suvo voće(brusnicu, grožđe, smokvu, kajsiju, šljivu, itd.)

One thought on “16.oktobar, svetski dan hrane

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *