Hleb bez brašna

Hleb bez brašna

Recept za pravljenje hleba bez brašna.

Hleb bez brašna

Hleb bez brašna

  • Za 1 kg hleba, potrebno je: 750gr žitarice(pšenica, ovas, ječam, ili raž).
  • Naliti vodu u zrno(da ogrezne), i ostaviti da stoji 24 sata.
  • Menjati vodu na svakih 2-3 sata.
  • Posle 24 sata, procediti vodu, i prekriti vlažnom krpom.

Čim se pojave klice u vidu sitnih belih tačkica, prekinuti klijanje. Odvojiti 10% sa strane, a ostalih 90% samleti u mašini za meso. Hleb će imati konzistenciju pudinga(lepljiva, blago blatnjasta masa). Dodati u masu malo tople vode, soli, i 10% proklijale žitarice. Sve dobro promešati, i staviti u teflonski ili silikonski pleh. Visina ne bi trebalo da prelazi 2/3 visine pleha. Ostaviti da stoji(nepoklopljeno), na sobnoj temperaturi 12 sati.

Staviti hleb u hladnu rernu, uključiti termostat na 160⁰C, i kad temperatura dostigne 160⁰C, peći 2 sata. Izvaditi iz rerne, uviti u papir, pa u krpu, i ostaviti da se ohladi.


Jasmina Mitrevski dipl. ing. prehrambene tehnologije biljnih proizvoda

3 thoughts on “Hleb bez brašna

  1. Ja bih pre nalivanja vode oprao pšenicu u najmanje pet voda s obzirom na to da je u silosima tretirana svim i svačim.

    Posle 24 sata, procediti pšenicu a ne vodu i prekriti vlažnom krpom ili ocediti pšenicu.

  2. Ako treba da se psenica namace 24 sata a da se pri tom menja voda svaka 2-3 sata, znaci li to da ne treba da spavam nocu, tj da navijem sat i da me budi svakih 2-3 sata tokom noci? I sta znaci da treba da stoji na sobnoj temperaturi 0-12 h? Znaci moze da stoji i 0 sti, tj da ne stoji uopste vec da seodmah stavi u rernu.

    Steta sto Vam je recept tako neprecizan…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *