Laneno seme

Laneno seme

Semenke lana sadrže visok nivo omega 3 masnih kiselina, vlakna, a posebna vrednost lana je što u velikom procentu sadrži lignin, koji umanjujeaktivnost estrogena, glavnog ženskog polnog hormona-potencijalnog podstrekača malignog raka dojke.

Laneno seme

Laneno seme

Zahvaljujući svojim sastavu, u ishrani može da zameni ribu, i ima uticaj na smanjenje upalnih procesa i holesterola u krvi.

Sveže samlevene semenke se mogu se dodavati različitim jelima, umacima, salatama, supama od povrća, žitaricama, …

Pomešane sa jogurtom, sirove semenke lana stvaraju emulziju, te ih telo može bolje iskoristiti.

Zdravstveni asapekti lanenog semena:

  • Velikom količinom vlakana koje sadrži, rešava probleme opstipacije i nagomilavanje vode u organizmu, bez oštećena creva i stvaranja lenjosti creva.
  • Lan sadrži masnoće koje su temelj za izgradnju mozga. Zato se trudnicama preporučuje da tokom trudnoće i dojenja uzimaju jednu kašičicu lanenog ulja dnevno.
  • Pomaže zdravlju kože. Ukoliko imate suvu kožu, ili ekcem, obavezno uvedite laneno ulje kao dodatak ishrani.
  • Masnoće iz lana mogu da doprinesu gubitku viška kilograma. Kako je lan bogat esencijalnim masnim kiselinama, ubrzava metabolizam, pomažući sagorevanje suvišnih i nezdravih masnoća u telu.
  • Protivupalno delovanje. Čaj od lanenog semena koristi se kao sredstvo za grkljanje kod upale u ustima, ždrelu, desnima i protiv promuklosti. Ovaj čaj je koristan i kod upale sluznice želuca.

Laneno ulje se dobija hladnim presovanjem sirovih semenki lana, pa se preporučuje dodavanje hrani tek nakon kuvanja, kakao se temperaturom ne bi uništile sve njegove hranljive materije.

Čuva se na tamnom mestu ili u frižideru i isključivo u staklenim bocama.

One thought on “Laneno seme

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *