Pravilna ishrana kvalitetno = mršavljenje

Pravilnom ishranom do kvalitetnog mršavljenja

Greške u ishrani, nepravilna i neuravnotežena ishrana, mnogo sedenja i malo kretanja-sve se to pre ili kasnije odrazi na našem organizmu. Mršavljenje će biti uspešnije ukoliko se sprovodi u dužem vremenskom razdoblju i ukoliko se poštuju preporuke za usklađenu i raznovrsnu ishranu. Mora se biti svestan toga da brze, jednonedeljne kure za mršavljenje nisu ni uspešne ni zdrave.

Pravilna ishrana = kvalitetno mršavljenje

Pravilna ishrana = kvalitetno mršavljenje

Obroci moraju biti niskokalorični, ali biološki vredni. Zato je važno da hrana bude raznovrsna. Čarobni štapić ne postoji, tako da tablete, čajeve i druge preparate koji se reklamiraju, a obećavaju vitku liniju, čak i ako jedete šta hoćete i koliko hoćete, treba prihvatiti sa krajnjim oprezom. U praksi se pokazalo da je većina tih preparata ne neefikasna, već i štetna po zdravlje.

S druge strane, mediji i popularni časopisi nude najrazličitije dijete koje uspešno skidaju kolograme, ali treba znati da ni one nisu uvek bezopasne po zdravlje. Osim toga, brzo izgubljeni kilogrami brzo se vraćaju,a ponekad se i udvostruče.

Zato preporučujemo dobru redukcionu ishranu, u kojoj se mršavi postepeno, najviše 2-3 kg mesečno. To će se najlakše postići ako se uvede malo reda u način ishrane, i otpočne sa zdravijom ishranom, koja će omogućiti da se ne oseća glad, da se bude u dobroj kondiciji i da se postigne i zauvek održi željeni izgled.

Pre početka mora se znati da se u prvo vreme težina smanjuje brzo, ali ne zbog gubitka masnoća, zbog kojih postoji gojaznost, već pre svega zbog gubitka vode. Zbog toga, opadanje težine nije trajno, jer masnoće počinju da se razgrađuju tek u drugoj i trećoj nedelji dijete, i tada se kazaljka na vagi polako spušta.

Tako da je ovo jedan od razloga što su obećanja o brzom gubitku kilograma varljiva, jer pravi rezultat možemo postići samo na 3 načina:

 • zdravom i mešovitom niskokaloričnom ishranom
 • promenom navika u ishrani i promenom sadržaja hrane
 • povećanjem telesnih aktivnosti

Važno je napomenuti da osobe sklone gojaznosti moraju da budu spremne na korenite promene. Za to je potrebna jaka volja, mnogo strpljenja i naravno odlučnost. Da bi se održala težina, ne mora se gladovati, već se uvek pridržavati principa pravilne ishrane.

Recept za „Lazanje Olea“

 • Testo: napraviti beskvasno testo od integralnog brašna i maslinovog ulja, i razvući 4 tanke kore.
 • Fil 1: u šerpu staviti 2 kašike integralnog brašna, i propržiti ga sa malo hladno ceđenog suncokretovog ulja. Zatim to preliti sa mlekom od soje, i posoliti celerovom solju.
 • Fil 2: izblanširati grašak, kukuruz šećerac, šampinjone, plavi patlidžan(iseckanog na kockice) i tikvice(iseckane na kockice).
 • Ređati koru, fil 1, pa fil 2, pa narendati biljni kačkavalj, pa tako 4 puta. Na poslednju koru ne stavljati fil 2, već samo fil 1 i biljni kačkavalj.
 • Peći u zagrejanoj rerni na 220˚C, oko 40 minuta.

Principi pravilne ishrane

 1. Ishrana treba da je uravnotežena.
  Najbitnije je jesti pravilno, što znači pet puta dnevno-manji obroci!
 2. Ishrana treba da bude raznovrsna, jednostavna i lako svarljiva.
  Pod ovim se podrazumeva da sadrži dovoljno belančevina visoke biološke vrednosti, iz nemasnog mesa, ribe, soje, mahunarki, obranog mleka ili svežeg nemasnog sira i tofua(sojin sir). Ovo je naročito važno za osobe u razvoju.
  Složeni ugljeni hidrati predstavljaju glavni izvor energije.
  Posebnu prednost treba dati svežem voću i povrću (dnevno do 5 porcija).
  Preporuka je da se voće nikad ne uzima kao desert, već isključivo jedan sat pre ili dva sata posle obroka.
  Voće se u našem želucu vari prvo, tako da ako ga unesemo neposredno posle nekog obroka, zaustaviće se varenje tih namirnica, otpočeće varenje voća i ono što nam je ostalo u želucu počeće da truli, i da nam stvara gasove i nadutost!
  Povrće uzimati sveže , kao salatu ili kratko kuvano. Najbolje je začiniti ga sa malo maslinovog ili susamovog ulja i začinskog bilja.
  U zdravoj dijetalnoj ishrani potrebne su i masti, ali ne treba zaboraviti da ih u skrivenom obliku sadrže mnoge namirnice: meso, mleko, mlečni proizvodi. Zato savet glasi da treba iz jela odstraniti svu vidljivu masnoću i jesti samo nemasna mesa i ribu, obrano mleko i mlečne proizvode, ili ih zameniti namirnicama biljnog porekla.
  Biljna vlakna hrani daju volumen, uz dovoljno tečnosti bubre u probavnom traktu i daju osećaj sitosti, a sadrže malo kalorija. Osobe koje jedu sirovo voće i povrće, crni hleb, kaše od žitarica, musli obroke, su zdravije, imaju normalne vrednosti holesterola i triglicerida, šećera u krvi i nemaju višak kilograma.
 3. Poštovati prirodne cikluse svog organizma.
 4. Vodu ne treba piti u toku jela, već najmanje sat vremena pre ili posle jela.
 5. Konzumirati umerene količine hrane, samo kada se oseti glad i nikad ne uzimati previše hrane i opterećivati želudac. Sve što se u želucu ne svari, a to je sve preko 300gr hrane, odlazi u salo.
 6. Polagano jesti, sitno seći hranu, dobro žvakati, i jesti češće i manje obroke
 7. Redovno uzimati hranu, ne propuštati obroke, i ne držati dijete, jer se organizam izgladnjuje, sakuplja rezerve, i narušava se ravnoteža i metabolizam.
 8. Izbegavati alkoholna i gazirana pića.
 9. Što ređe, i u manjim količinama konzumirati slatkiše, torte, kolače, a zameniti ih slatkišima iz recepata koji slede.
 10. Obavezna je fizička aktivnost.
 11. Iako ovakva ishrana znači da se unosi nešto manje kalorija, osnovni naglasak je na kvalitetu, a ne na kvantitetu onoga što se jede.
  Sasvim je sigurno, postićiće se željeni cilj, a neće se osetiti glad!
  Preporučuje se: svež vazduh, relaksacija, smeh!

 


Jasmina Mitrevski dipl. ing. prehrambene tehnologije biljnih proizvoda

3 thoughts on “Pravilnom ishranom do kvalitetnog mršavljenja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *