JO-JO EFEKAT

Mnogo puta smo čuli za ’’jo-jo efekat’’ koji se javlja nakon rigoroznih dijeta.
Jo-jo efekat je pojava kada se kilogrami, koji su izuzetno brzo nestali nepravilnim dijetama, vraćaju mnogo brže nego što su nestali. I uglavnom se vrati mnogo više nego što smo izgubili.

Kad se podvrgnemo nepravilnim dijetama i pokušavamo višednevnim gladovanjem da smanjimo telesnu težinu, za naš organizam nastupa veoma težak i komplikovan period.

Da bismo normalno funkcionisali, i imali dovoljno energije, i da bi naši organi pravilno radili, potrebno je svakodnevno unositi:

  • 50% ugljenih hidrata
  • 30% proteina
  • 20% masti

Izbacili ste ugljene hidrate iz ishrane?
Da li je to put koji vas vodi u jo-jo efekat?

Naime, izbacivanjem ugljenih hidrata iz svakodnevne ishrane i baziranjem ishrane na proteinima, naš organizam ubrzano troši depoe masnoće, ne bi li stvorio energiju i tako dolazi do izuzetno brzog mršavljenja.
Vizuelno, mi smo zadovoljni, ali šta se u stvari dešava:
Depoe masti (u normalnim granicama) moramo imati u organizmu, jer oni održavaju normalno funkcionisanje hormona i greju nam organe.
Ove rezerve se troše samo kada organizam prepozna ’’životno ugroženu situaciju’’. Takva je upravo ishrana bazirana samo na proteinima. Prvo počinju da se troše hranljive materije iz svih drugih rezervi, a zatim i masti iz deopa.
Raspoloženje opada, energija je na totalnom minimumu, i nemamo snage niti energije za bilo kakve aktivnosti, a pogotovo za sport.

Zato se uglanom ni ne preporučuje da se osobe bave bilo kakvom rekreacijom (sem šetnje) kada su na proteinskim dijetama.
Ovakvim načinom ishrane, usporava se bazalni metabolizam čak do 30%, Dolazi do smanjenja mišićne mase, jer se energija koja je potrebna za rad unutrašnjih organa, koristi iz mišića umesto iz masnih naslaga. Ovako smo dobili sporiji gubitak masti a brži gubitak mišićne mas. Zato nakon ovakve dijete telo izgleda mlitavo, koža opuštena, a tonus mišića na minimumu.
Kada postanemo zadovoljni onim što smo postigli, željni svega, vraćamo se na raniji režim ishrane koji nas je i doveo do debljine i tek onda činimo veliku grešku.

Šta se dešava u organizmu nakon proteinske dijete?

Za svo vreme restrikcije, organizam je trpeo glad i prvim unosom ugljenih hidrata, pa makar oni bili i iz zdravih izvora (integralne žitarice, voće, uljarice,…), telo ih skladišti u masne depoe, čuvajući ih tako za novi napad gladi.
Ovako se, mnogo brže nego što su kilogrami nestali, sada vraćaju, taložeći se oko stomaka i bokova.
Kako ubrzo, opet postajemo nezadovoljni svojim izgledom, vraćamo se opet na način ishrane koji nam je doneo rezultate i tako ulazimo u začarani krug. I jo-jo efekat počinje da stvara nove probleme..
Ubrzo, počinju da stradaju i jetra i bubrezi , od prevelike intoksikacije koju ne mogu da prerade.

Kako izbeći posledice jo-jo efekta?

Kako bismo izbegli sve ove posledice, najbolje je smanjiti kalorijski unos i biti strpljiv. Najzdravije gubljenje kilograma je od 0,5-1 kg nedeljno, a to možemo postići smanjivanjem kalorijskog unosa za samo 500 kcal na dan.
To je npr: 3 keksa i čaša soka koje unesemo u toku dana između glavnih obroka, a da nismo ni primetili.
I naravno, dijeta, bez pojačane fizičke aktivnosti ne daje nikakve dugoročne rezultate.
Jer u fazi mirovanja, oformljena mišićna masa, troši mnogo više energije od masnih naslaga. Tako će se i nakon završene restrikcije u ishrani, lakše održati željena težina.

Ukoliko su vam potrebni dodatni saveti u vezi zdrave ishrane, tu je naše Olea savetovalite.

Za sve novosti iz Olea kuće zdravlja, možete nas pratiti na našem Instagram profilu. Zapratite nas klikom na link OVDE.