Šta je metabolizam?

Pod pojmom metabolizam podrazumeva se pretvaranje hranjivih materija koje su unete u organizam putem hrane i pić,a u energiju potrebnu za rad mišića i organa.
Brzina metabolizma je delimično nasledna, a delimično zavisi od hrane koju unosimo i način na koji se hranimo. Tako da, sve osobe koje imaju usporen metabolizam, mogu pravilnim načinom ishrane da ’’nauče’’ organizam da brže sagoreva kalorije, i da samim tim ubrzaju metabolizam.

Kako se deponuju i troše masti?

Veliku ulogu u varenju hrane ima insulin. Insulin je hormon koji se izlučuje iz pankreasa svaki put kada se unese hrana.
Najviše insulina se izluči konzumiranjem ugljenih hidrata. Ako unosimo velike količine šećera, hleba, pirinča, izlučuje se veća količina isnulina koja vrši transport šećera u depoe.
Imamo dve vrste depoa u organizmu:
1. Glikogen-koji se skladišti u jetri i mišićima
2. Masti-koje se skladište oko unutrašnjih organa i ispod kože kao salo
Postoje dve grupe masti: zasićene i nezasićene.
Nezasićene masti (maslinovo ulje, jezgrasto voće) vezuju za sebe vitamine i prenose ih kroz organizam, dok se zasićene masti koriste samo kao energija, i višak se taloži u salo.
Jedna količina masti koja se unese putem hrane se koristi za rad mozga i nerava, hormona a ono što preostane, skladišti se kao salo.
Ako iz ishrane izbacimo nezasićene masti, u želji da smanjimo kalorijsku vrednost , možemo izazvati provleme kao što su:
Loša cirkulacija
Problemi sa jetrom
Poblemi sa hormonima
Pad imuniteta
Usporen metabolizam
Nezasićene masti se nazivaju još i esencijalne, jer ih organizam se stvara sam, pa s moraju uneti putem hrane ili suplemenata: to su masti iz biljnih namirnica, zatim ribe, avokada, jezgratog voća.

Unosom velike količine zasićenih masnoća ( iz mesa, maslaca, margarina, peciva), dolazi do povišenog krvnog pritiska, problema sa krvnim sudovima, jetrom i gojaznosti.
Pored viška kilograma koji je svima fokus, veliku pažnju treba usmeriti na probleme za organima za varenje, pankreasom, bubrezima, ekcemima, migrenama i nesanicom.
Sve su to simptomi lošeg metabolizma, nepravilnog rada jetre, neuravnotežene ishrane i nedovoljnog unosa vitamina i minerala, a prevelikog unosa ’’praznih’’ kalorija.
Zato je veoma bitno dovesti metabolizam u normalu, sagoreti više kalorija nego što unesemo, i unositi dovoljnu količinu pravilno odabrane suplementacije.

Sve odgovore o zdravoj ishrani i metabolizmu možete dobiti u našem Olea savetovalištu za zdravu ishranu, koji se nalazi u sklopu Olea biomarketa. Više o samom Olea savetovalištu možete pročitati OVDE.

Budite u toku sa svim dešavanjima u našoj kući zdravlja i pratite nas na našem Instagram profilu, klikom na LINK.