Digestivni i probavni enzimi su veoma bitni za celokupni organizam. Neophodni su za razgradnju sastojaka hrane koju unosimo.
Svi poremećaji digestivnog trakta i intolerancije na neke sastojke iz hrane, manifestuju se kroz nadutost, osećaj težine u stomaku, gasove, grčeve i nepravilnog pražnjenja creva. Enzimi su proteini kompleksnog sastava koji su učesnici velikog broja hemijskih promena u organizmu.

Enzime delimo na:

  • Metaboličke
  • Digestivne
  • Enzime iz hrane

Metabolički deluju unutar ćelija, bez njih organizam ne bi mogao da opstane pa ni da funkcioniše, tako da su veoma bitne za rad svih organa.
Digestivni enzimi su zaslužni za transport hranljivih materija do krvotoka, kako bi one bile pravilno iskorišćene za sve funkcije u organizmu. Ljudski organizam proizvodi 22 enzima.
Enzime iz hrane unosimo u gotovom obliku sa hranom koju konzumiramo. Postoje enzimi koji razlažu proteine ( proteaze), masti i ulja ( lipaze), ugljene hidrate (amilaze) . Zato je izuzetno važno unositi ih u dovoljnoj količini, kako bi se sprečio rizik od raznih oboljenja, gojaznosti, nagomilavanja viscelarnih masnoća, bolesti krvnih sudova i srca, bakterijskih infekcija, nepravilnog rada bubrega, zadržavanja vode, hronično umora.

Enzimi se uništavaju temperaturama preko 40⁰C, tako da je veoma bitno unositi određene količine svežih namirnica, pogotovu svežeg voća i povrća, gde ima najviše enzima.
Do gubitka enzima, osim termičkom obradom (pasterizacijom, sterilizacijom, korišćenjem mikrotalasnih rerni), dolazi i zbog korišćenja pesticida, hormona i genetski modifikovanih sastojaka.
Kako nam je hrana previše prerađena i uništena, najbolje je koristiti enzime u obliku biljnih kapsula, pravilnog sastava, i tako ćemo biti sigurni da smo uneli potrebnu dnevnu količinu.