Vlakna su supstance koje se nalaze u spoljašnjim slojevima : mahunarki, povrća, voća. Najveći deo vlakana se ne vari, već ostaje u crevima, gde apsorbuje masnoće, bubre zajedno sa njim i uz pomoć velike količine tečnosti (koju je neophodno uneti), izbacuju se iz organizma putem stolice.
Postoje dve vrste vlakana: NERASTVORLJIVA I RASTVORLJIVA

Rastvorljiva vlakna

Rastvorljiva vlakna se sastoje od ugljenih hidrata i rastvaraju se u vodi. Tu spadaju: psilijum, pektin iz voća, i dektrin iz žitarica i ovsenih pahiljica.
Ova vlakna smanjuju rizik od koronarnih bolesti i moždanog udara za 40-50% u poređenju sa ishranom siromašnom vlaknima.
Mogu takođe redukovati i rizik od nastajanja dijabetesa tipa 2, a kod osoba obolelih od dijabetesa, mogu da pomognu u kontroli nivoa šećera.

Nerastvorljiva

Nerastvorljiva vlakna se nalaze u biljnom zidu žitarica i ne rastvaraju se u vodi. Primer ovih vlakana su pšenične mekinje. Ovo su upravo vlakna koja olakšavaju nadutost, ubrzavaju varenje i leče od opstipacije. Međutim, ako se ne unosi dovoljna količina tečnosti, vlakna koja sa sobom povuku masnoće iz creva, ne mogu se iz istih izbaciti, več stvaraju suprotni efekat, tj. još veću nadutost.

Preporučena količina dijetalnih vlakana je 25 gr dnevno za žene i do 30gr dnevno za muškarce. Čitanjem deklaracija namirnica koje u toku dana konzumiramo, možemo sami kontrolisti njihov unos.
Pored toga, postoji veliki broj prirodnih suplemenata koji imaju preporučenu dnevnu dozu vlakana. Tu spadaju: psilijum, dekstrin iz žita, metilceluloza, zatim razne vrste digestivnih enzima i probiotik kompleksa takođe sadrže u svom sastavu vlakna.
Kako bismo bili sigurni da smo obezbedili dnevnu dozu vlakana, a da se ne opterećujemo računanjem, dovoljno je da pojedemo za doručak 2 supene kašike chia semenki, i u toku dana porciju voća.
Ako nemate vremena sami da pripremate vaše obroke, mi vam nudimo veliki izbor chia pudinga koji će vas ujutru nahraniti, a istovremeno vam obezbediti dovoljnu količinu vlakana za predstojeći dan.

Kompletnu ponudu Olea chia pudinga, bogatih vlaknima, možete pogledati na našem sajtu, klikom na link OVDE.
Za sve novosti iz Olea kuhinje, možete nas pratiti na našem Instagram profilu. Zapratite nas klikom na link OVDE.