ZDRAVI ŠEĆERI. Šta su “zdravi“ šećeri ?

Sve češće pitanje koje nam postavljate je: ’’Koji je šećer najzdraviji i koja je najbolja zamena za indutrijski (beli) šećer. Koji su to zdravi šećeri? ’’

U narednom tekstu ćemo Vam dati sve potrebne smernice i olakšati Vam nedoumice.

BELI INDUSTRIJSKI ŠEĆER

Dobija se preradom ŠEĆERNE REPE. Šećerna repa se čisti, usitnjava, zatim se kao nuspoizvod dobija MELASA, i konačnim sušnjem melase, dobijamo beli kristal šečer.
Melasa je tamne, i smolaste struktrure. Tamna je od minerala koji se nalaze u repi. Proces rafinicaije ili izbeljivanja je, u stvari, otklanjanje tih minerala, kako bi se dobio beo, ’’prazan’’ proizvod, visoke kalorijske vrednoti, oko 400 kcal na 100gr.
ŽUTI ŠEĆER, kojeg mnogi nazivaju zdravijim, je samo zabluda. Žuti šećer je samo proizvod koji se izdvaja pred konačno izbeljivanje. Znači, ima istu visoku kalorijsku vrednot, ali za razliku od belog šećera, još neki zaostatak minerala.
Beli i smeđi šećer su brzo redukujući šećeri, tj brzo podižu insulin u krvi, tako da su potpuno zabranjeni osobama koje imaju dijabetes.

Zdravi šećeri

TRŠĆANI ŠEĆER

Tršćani šećer je SPOROREDUKUJUĆI šećer koji se dobija preradom ŠEĆERNE TRSKE.
Za razliku od ŽUTOG šećera, tršćani ne izaziva nagli skok insulina, tako da osobe koje imaju dijabetes, mogu da ga koriste (naravno kontrolisano)

BREZIN ŠEĆER

Brezin šećer se dobija od kore breze, a njegov sastav je prirodna supsatnca
KSILITOL.
Po slatkoći i ukusu, podjednako menja beli šećer, ali velika prednost je što mu je glikemijski indeks do 15 puta manji od belog šećera.
Zato je pogodan za dijabetičare.

KOKOSOV ŠEĆER

Kokosov šećer se dobija iz cveta kokosa. Ima prirodnu boju, a miris i ukus podsećaju na karamelu.
Glikemijski indeks mu je dva puta manji od belog šećera.
Za razliku od belog šečera, sadrži minerale: kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe, i neke vitamine grupe B, pa i vitamin C.
Karakteristično za kokosov šećerje, da sadrži INULIN, biljno vlakno koje potpomaže apsorpciju glukoze, i time reguliše šećer u krvi, i sprečava nakupljanje masnoća u krvnim sudovima.

Sledeće nedelje nastavljamo priču o šećerima (LINK) .
U međuvremenu, pratite nas na našim društvenim mrežama, klikom na link OVDE .